Skörd blir nytta
Idag var det dags, idag skulle 14 kassar med mogna Sevalla äpplen bli något så underbart som must. Bilen laddades dagen innan och sedan bar det av.

Harakers kvarn hade slagit upp sina dörrar och en tid var bokad.

Stora tjejen följde med och bar, laddade och inspekterade processen mycket nogrant.

Med 154 kilo egna äpplen blev man lovad att allt som blev must kom bara från våran gård.

Medans maskinerna brummade och allt pressades fans det underbara möjligheter till en fika i deras cafe.

När väl allt gått igenom pastorisatorn var det dags att fylla allt i bag-in-box påsar på 5L styck. Musten håller minst ett år i rumstemperatur så nu kan man dricka med glädje till nästa sommar.

Allt tillbaka i bilen, det blev 107L egen must från 1/3 av ett av våra träd. Nu väntar vi att våra vinteräpplen ska mogna så blir det en batch till. Sedan borde vi ha juice till hela året.

Priset för denna process va 20:-/L såungefär samma pris som den lite finare juicen på affärn. Men då är det ju helt ekologiskt, från egen gård, mer lokalproducerat än så är svårt att komma.
Kan varmt rekomendera:
https://kvarnmusteriet.se/